Blogg: Den indre kritikeren – slik blir du fri (del 1)

Jeg tror mange forstår veldig godt hva vi mener med uttrykket «den indre kritiker.» Men de færreste vet at man kan lære å takle denne indre tyrannen bedre!

Hender det at du får stikk av skam og selvforakt? Du tenker kanskje på en nylig hendelse, og formelig krymper deg over det som skjedde, det du sa, osv. Du får lyst til å grave deg ned og gjemme deg resten av livet.

Eller kanskje du ikke klarer å slappe av. Kanskje du driver deg selv til vanvidd med husarbeid og alt mulig som «må gjøres» uten at du får tid til å nyte det at du faktisk har en ren og fin leilighet.

Dette er tegn på at du har en indre kritiker!

Den indre kritikeren er faktisk noe vi alle har. Den kan være en stemme du hører i hodet som kommenterer på det du sier og gjør, men den kan også være mer vag enn som så. Ofte dømmer den deg nord og ned.

Av og til kan imidlertid kritikeren også virke fornuftig, og fornøyd med det du gjør. Det er fornuftig å rydde leiligheten. «Flink jente/gutt!»

Problemet er at du aldri blir  god nok i kritikerens øyne, og det er derfor det er så viktig å lære seg å få litt avstand fra den.

Det å få mer avstand fra kritikeren er ikke nødvendigvis lett. Det kan ta tid og arbeid, men det er absolutt mulig, og det vil gi deg et mye bedre liv!

Bli kjent med kritikeren

Det første du må gjøre er å observere hvordan akkurat DIN kritiker oppfører seg.

Er den en tilsynelatende rasjonell stemme du «hører» i hodet, eller er den mer som en slem bølle? Kanskje du bare merker den når du «ut av det blå» krymper deg og kjenner skam? Er den rå, direkte og brutal, eller er den mer slu, manipulativ og innsmigrende?

Vi adopterer våre indre kritikere fra omverdenen, spesielt de rundt oss når vi vokser opp: foreldre, søsken, lærere, naboer, venner. Du kan trolig kjenne igjen stemmen eller tonen til noen slike personer i din egen kritiker hvis du leter.

Skriv ned det du observerer! Hvilke tanker har du? Hvordan føles det? I hvilke situasjoner blir kritikeren aktiv?

Nøkkelen til å bli kjent med kritikeren er å bruke din naturlige nysgjerrighet, og å utforske med åpenhet.

Hvis du blir for opptatt av å bli kvitt kritikeren kan dette virke mot sin hensikt. Det virker ihvertfall mot sin hensikt om du blir selvkritisk fordi du ikke har blitt kvitt kritikeren ennå!! Best å nærme seg dette med humor og nysgjerrighet, for det å bli kjent med kritikeren er bare første steg.

Legg merke til kritikeren i hverdagen, og lær deg å ikke bli fanget

Målet med å bli kjent med kritikeren er å bli i stand til å kjenne den igjen i hverdagen.

Det fins knep og strategier du kan bruke når du blir «angrepet» av kritikeren, slik at du ikke blir fanget av den. Det som skjer med de fleste er at de tror på det kritikeren sier, inkludert beskjeden om at det er noe feil med dem. Det gjelder å slutte med dette. Det kan virke helt umulig, og jeg sier ikke at det er lett – men det er mulig, og her snakker jeg av erfaring.

I neste blogpost (del 2) skal jeg gå nærmere inn på forskjellige måter vi lar oss fange på, og i del 3 vil jeg si mer om strategiene vi kan bruke for å bryte forbindelsen.